Styl życia
Systemy pracy w gastronomii – restauracje wykorzystujące system LRS

LRS jest systemem przywoławyczm, pozwalającym na szybką i sprawną komunikację pomiędzy kelnerem i kuchnią czy też pomiędzy kelnerem a klientem. Do tego celu głównie wykorzystywane są przenośne, bezprzewodowe pagery, które otrzymuje klient po złożeniu zamówienia (kiedy będzie gotowe wyświetli się na nim stosowny komunikat) oraz każdy kelner aktualnie pracujących w lokalu, aby mógł szybko odbierać wiadomości przesyłane przez klienta lub kucharzy pracujących w kuchni. Sprawdź, czemu warto postawić na system LRS – http://www.lrspoland.pl/poradnik-it-w-gastronomii-cz.2,144.html.

Systemy pracy w gastronomii – wszystko co dotyczy pagerów przywoławczych

Co ciekawe takie bezprzewodowe pagery przywoławcze nie tylko zasilają systemy pracy w gastronomii. Wielokrotnie spotkać się z nimi można w pracy lekarzy czy pracowników (szczególnie tych dużych i średnich) hal produkcyjnych. Swoją konstrukcją przystosowane zostały do nienagannej współpracy z obornikami, między innymi takimi jak transmitery T9101, T9601, T9550 czy Buttler. Dodatkowo takie niewielkie przenośne urządzenia wyposażone są w specjalne klipsy, dzięki którym stabilnie można je przyczepić np. do paska od spodni, co tylko poprawi komfort jego użytkowania. W przypadku takich urządzeń niezwykle ważne jest, aby czas działania bez ładowania był możliwie jak najdłuższy. Dlatego też pagery wyposażone zostały w bardzo wydajny akumulator, pozwalający na pracę urządzenia bez przerwy nawet przez kilkanaście godzin. Dodatkowo dla lepszej słyszalności sygnału pager wyposażony został w system wibracyjny oraz diodowy, dzięki którym wręcz niemożliwe jest przegapienie nadejścia wyczekiwanego sygnału pochodzącego z odpowiedniego nadajnika. Maksymalna częstotliwość pracy takiego urządzenia wynosi około 449, 750 MHz.

Stosowanie pagerów pozwala na uporządkowanie pracy w obsłudze klienta szczególnie w lokalach dwupoziomowych, z ogromną ilością stolików czy takich, gdzie poza obsługą sali kelnerzy musza również dopilnować zamówień osób znajdujących się w ogródku. Dzięki temu klient sprawnie otrzymuje zamówiony przez siebie posiłek. W lokalach gdzie stosowane są takie rozwiązania z całą pewnością nie otrzymamy zimnego już dania po bardzo długim czasie oczekiwania. Dodatkowo kelnerzy już nie przeszkadzają w kuchni, ciągle zaglądając czy zamówienie jest już gotowe do wydania. Korzyści zatem odnosi każda ze stron.

Niezawodne rozwiązanie

Bardzo ważnym jest, aby wszelkie urządzenia tworzące systemy pracy w gastronomii działały bez zarzutu nawet w najtrudniejszych sytuacjach. Dlatego też przenośne pagery bezprzewodowe działają na częstotliwości UHF. Oznacza to nie mniej nie więcej, że takie urządzenie bez najmniejszych zakłóceń będzie funkcjonowało nawet w tych pomieszczeniach, w których ze względu na dość silne zakłócenia elektrostatyczne czy elektromagnetyczne (których w lokalach gastronomicznych wbrew pozorom nie brakuje). Dzięki pagerom obsługa klienta idzie sprawniej i szybciej, a co za tym idzie lokal jest w stanie wydać posiłki znacznie większej ilość gości, co bardzo pozytywnie wpływa na ich przychody.

Oto jak wygląda najprostszy przykład obsługi klienta w lokalu, w którym stosowane są nowoczesne systemy pracy w gastronomii, z wykorzystaniem bezprzewodowych pagerów.
1. Klient składa zamówienie.
2. Kelner wprowadza je do systemu. Zamówienie w formie wydruku na drukarce bonów kuchennych trafia do kuchni (dzieje się tak automatycznie, kelner nie musi fatygować się do tego pomieszczenia, aby przekazać osobiście kucharzom, jakie dania muszą przygotować).
3. Kuchnia przygotowuje danie. Gdy jest ono gotowe, kucharz wciska odpowiedni przycisk na nadajniku. Na pagerze kelnera natychmiast pojawia się komunikat o gotowym do odbioru daniu.
4. Klient zaraz po przygotowaniu otrzymuje ciepłe, a nawet gorące danie wprost do swojego stolika.

Oczywiście zakup samego pagera nie jest dla właściciela lokalu gastronomicznego tak do końca opłacalny. Najlepiej jest wszystko kupować w odpowiednich zestawach. Jeden z przykładowych zawiera:
– 5 pagerów przeznaczonych dla kelnerów (oczywiście, wybrać można opcję gdzie jest ich więcej, zależnie od potrzeb),
– co najmniej jeden transmiter,
– zasilacz,
– ładowarki do pagerów,
– często otrzymać można dodatkowo również panele kasujące do pagerów.

Related Post